تحولات منطقه

سرپرست معاونت پژوهشی دانشگاه تهران به طرح‌های تشویقی در افزایش تعداد مقالات ایرانی در دو دهه گذشته، اشاره کرد.

فقط۲۰ درصد مقالات علمی کاربردی هستند
زمان مطالعه: ۱ دقیقه

منوچهر مرادی سبزوار، درباره حمایت از مقالات علوم پایه افزود: حدود ۲۰ سال پیش، چاپ مقالات به عنوان معیاری برای افزایش رنکینگ بین‌المللی شناخته شد. هم‌اکنون باید بر افزایش مقالات کاربردی و بنیادین تمرکز کنیم، زیرا این مقالات در قوانین و ارتقای استادان اثرگذارند و این موضوع به بهبود جایگاه جهانی ایران کمک خواهد کرد. بنابراین، لازم است قوانینی برای تشویق پژوهشگران در راستای طرح‌های کاربردی تصویب کنیم.

وی با بیان اینکه طرح‌های تشویقی در دو دهه اخیر به افزایش تعداد مقالات ایرانی منجر شده است، تأکید کرد: اکنون می‌توانیم این الگو را برای تحقیقات کاربردی نیز پیاده‌سازی کنیم تا مشوقی برای نگهداشت نخبگان ایجاد شود.

مرادی سبزوار در مورد مهاجرت پژوهشگران علوم پایه گفت: درآمدهای ناشی از طرح‌های پژوهشی تأثیر زیادی در حفظ پژوهشگران ندارند، زیرا در کشورهای دیگر منابع مالی خوبی برای جذب نخبگان ایرانی صرف می‌شود. اگر طرحی کاربردی شده و دانشجو و استاد بتوانند در قالب شرکت‌های دانش بنیان فعالیت کنند، می‌توانیم مانع از مهاجرت آن‌ها شویم.

وی افزود: برای مثال، پنج دانشجوی من که ممکن بود در هر شرایطی مهاجرت کنند، در حال حاضر در یکی از شرکت‌های دانش بنیان مشغول به کار هستند و از این فعالیت لذت می‌برند.

وی با اشاره به اینکه ۱۰ تا ۲۰ درصد مقالات در حال حاضر کاربردی هستند، ادامه داد: بسیاری از پژوهش‌های دانشکده‌های روان‌شناسی و علوم اجتماعی نیز با وجود اینکه ممکن است کاربردی باشند، هنوز به درآمدزایی نرسیده‌اند. این در حالی است که اگر این پژوهش‌ها به‌طور عملیاتی اجرا شوند، می‌توانند به تولید ثروت بر مبنای علم منجر شوند.

مرادی در پایان گفت: برای مثال، اگر مقاله‌ای در حوزه سلامت نوشته شود، لازم است وزارت بهداشت آن را به‌صورت عملی به کار گیرد؛ در غیر این صورت، این پژوهش‌ها نفعی نخواهند داشت و ضروری است که صنعت به این حوزه با سرمایه‌گذاری بیشتری وارد شود.

منبع: آنا

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.